PREDNOSTI JUDA

Prednosti treniranja in znanja juda so številne. Judoisti pridobivajo gibalne sposobnosti, funkcionalno učinkovitost, samozavest, odločnost, umirjenost, zanesljivost, samokontrolo ipd. Raziskave so pokazale, da so tisti, ki so judo trenirali daljše časovno obdobje (4 in več let) bolj zadovoljni s svojim življenjskim slogom in s svojo kakovostjo življenja. Boljši rezultati zadovoljstva z življenjskim slogom in kakovostjo življenja mladih judoistov so se pokazali tudi v primerjavi z normativnimi vrednostmi športnikov iz drugih športov.

Nadaljnje prednosti se kažejo tudi z učenjem judo padcev ukemi waze. Za odlično izvajanje metov moramo najprej obvladati padce. Pravilno padanje je pomembno z vidika varnosti samega treninga kot tudi z vsestransko koristjo v aktivnostih, ki se izvajajo v prostem času, in veliko uporabno vrednostjo tudi v drugih športnih panogah. Specifične tehnike padcev vsebujejo načine povečanja podporne površine in s tem razporeditve sile udarca ob tla in posledično zmanjšanje poškodb pri padcih.

Znanje padanja pride mladim v poštev tudi kasneje, v starejših starostnih obdobjih, ko ljudem gibalne sposobnosti začnejo upadati in bodo lahko s pravilno reakcijo preprečili težje poškodbe. Padci so eden od glavnih zdravstvenih problemov starejših ljudi, saj približno 30 % prebivalcev, starejših od 65 let, letno pade vsaj enkrat ali se poškoduje zaradi padca.

Raziskava je pokazala, da imajo judoisti v primerjavi z nešportniki statistično značilne boljše rezultate pri testih, ki merijo hitrost, repetitivno moč, statično moč in koordinacijo. Pozitivni učinki se kažejo tudi na telesni sestavi, saj imajo judoisti večji obseg prsnega koša, nadlahti in podlahti, prav tako pa imajo judoisti manjšo količino kožne gube nadlahti.

Judoisti v primerjavi z nejudoisti imajo tudi statistično značilno manjšo količino kožne gube na trebuhu in nadlahti. Raven gibalnega razvoja je pri mladih judoistih bolj enakomerna kot pri zdravi nešportni populaciji med 11. in 17. letom. Vrha razvoja gibalnih sposobnosti sta med 11. in 12. letom ter med 14. in 15. letom starosti mladih judoistov. V enakem časovnem obdobju mladi judoisti v primerjavi z mladimi športniki drugih panog razvijejo večjo moč stiska v zapestju in večjo moč zgornjega dela trupa.

Trening juda znatno vpliva na razvoj gibalnih sposobnosti že po devetih mesecih pri 7 let starih dečkih in deklicah v primerjavi z drugimi gibalno aktivnimi vrstniki. Treningi juda izdatno vplivajo na izboljšanje telesne zasnove, mišične mase, gibljivost spodnjega dela hrbta in zadnje lože, izboljša se aerobna kapaciteta. Aerobna kapaciteta je večja v primerjavi z mladimi vrstniki, ki se ukvarjajo z nogometom ali gimnastiko. Vadba juda pomembno vpliva tudi na razvoj posameznih delov možganov pri mladih športnikih. Dokazano je, da imajo judoisti z več kot 10-letnimi izkušnjami juda, večji obseg sive snovi v različnih regijah možganov, ki so povezane z gibalnim učenjem, načrtovanjem, izvedbo, spominom in kognitivnimi procesi, v primerjavi s kontrolno skupino.

V kolikor bi želeli izkoristiti pozitivne učinke judo vadbe  zase ali vašega otroka, vam je sedaj na voljo ta možnost! Izberiti zase ustrezen program vadbe juda in se udeležite judo vadbe že danes. Vse kar morate storiti je, da nas pokličete na 041/336-312 ali nam posredujete izpolnjeno priloženo PRIJAVNICO.

TOP